top of page

Vierailukohteet

Hailuodon Kirjasto

Hailuodon kirjasto on tunnelmallinen pieni kirjasto keskeisellä paikalla Hailuodon päätien varrella, koulun ja kirkon välissä. Kirjastossa järjestetään paikallisia tapahtumia sekä näyttelyitä.

Hailuodon kirjasto kuuluu OUTI-kirjastokimppaan. OUTI-kirjastoihin kuuluvat Hailuodon, Iin, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Pyhäjoen, Raahen, Siikajoen, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kirjastot. OUTI-kirjastoilla on yhteinen asiakas- ja aineistorekisteri, kirjastojärjestelmä sekä verkkokirjasto.

Hailuodon kirkko

Hailuodon kirkko (tunnetaan myös Hailuodon uutena kirkkona) on Hailuodon kunnan kirkonkylällä sijaitseva kirkko. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Irma ja Matti Aaltonen.

Kirkkorakennus rakennettiin korvaamaan vanhaa kirkkoa, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1968.

Hailuodon metsähautausmaa

Hailuodon hautausmaa on pitkälti luonnontilainen metsähautausmaa, joka on vähitellen laajentunut 1800-luvun alusta lähtien nykyiseen kokoonsa, noin kahteen hehtaariin. Hautausmaalla on vanhan kirkon kivijalka, jossa vietetään kesäisin jumalanpalveluksia, häitä ja hartauksia. Sen vieressä ovat sankarihaudat. Sankarivainajien muistokiviä on 40.

Seurakunta tekee hautojen kesähoitosopimuksia vuodeksi tai viideksi vuodeksi kerrallaan.
Hautausmaalla on runsaasti vanhoja sukuhautoja, jotka ovat ainaishautoja. Uusia hautapaikkoja annetaan nykyään 25 tai 50 vuodeksi. Hautapaikan hallinta-aikaa voi jatkaa sovitun ajan umpeutuessa.

Hailuoto Organum

Hailuoto Organum on Hai Artin rakentama betoninen tilataideteos, joka sijaitsee Ulkokarvossa. Teos on arvostetun akustiikkataiteilija Lukas Kühnen suunnittelema. Lukas Kühne on suunnitellut aiemmin vastaavanlaiset teokset Viroon ja Islantiin.

Hyvän tuulen mylly

Hailuodon Ojakylässä sijaitsee tämä uusvanha, perinteinen tuulimylly, jonka rakensivat hailuotolaiset talkoolaiset. Jotkut osat on otettu entisistä tuulimyllyistä, mutta muuten tuulimylly on rakennettu uudesta puusta ja odottaa rauhassa harmaantumistaan, kenties satoja vuosia. Myllyn lähistöllä on vanhoja vilja-aittoja ja rattaanpyöräkin. Tuomi kukkii ja lehmät laiduntavat merenrannan niityllä. On kesä, tuulta ja aurinkoa. Alueelle voi tulla henkilöautolla merkitylle parkkipaikalle koska siihen on maanomistaja antanut luvan. Päätieltä vasemmalla näkyy jäkälöitynyt kyltti, joka osoittaa paikalle. Tarkempaa tietoa esimerkiksi Ojakylän tuulimyllyn kesäisestä käännöstä löytyy Hailuoto-seuran sivulta. Naiset kääntävät myllyn siivet toiseen asentoon.

Keskiniemen pooki

Keskiniemen pooki on Hailuodon vanhin säilynyt merimerkki saaren pohjoisrannalla. Pookin on suunnitellut Albin Stjerncreutz ja se valmistui vuonna 1858 varoittamaan merenkulkijoita Keskiniemestä pohjoiseen levittäytyvistä hiekkasärkistä. Pooki on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennelma.

Keskiniemen pookille pääsee retkeilyreittiä pitkin.

Kirkkosalmen lintutorni

Kirkkosalmen lintutorni sijaitsee ruovikkoisella merestä kuroutuneella järvellä. Paikka sopii hyvin merimetsojen ja petolintujen kevätmuuton seurantaan. Vesilintu- ja kahlaajalajisto on monipuolinen. Parasta havainnointiaikaa on huhti-toukokuu. Torniin pääsee myös pyörätuolilla. Metsähallitus vastaa Kirkkosalmen lintutornin ylläpidosta.

Kniivilän kotiseutumuseo

Kniivilän museossa on yli 3000 luetteloitua esinettä. Itse Kniivilän tila esittelee perinteisiä hailuotolaisia elinkeinoja – esillä on maa- ja karjatalousvälineitä, kalastustarpeita sekä käsityökaluja ja -näytteitä. Pientilallisen elämää tuo tutuksi puolestaan suutarin torppa, navetta ja pieni savusauna. Elosuojaan on kerätty kattava kokoelma maatalouslaitteita 1800-luvun lopulta aina 1960-luvulle. Näytteillä on myös kalastusvälineitä ja keskimoottorivene.

Marjaniemen Majakka

Kulttuurihistoriallisesti arvokas jo yli 150 vuotta käytössä ollut loisto on yksi Hailuodon suosituimmista vierailukohteista.

bottom of page