top of page

Hailuodon kirkko

Hailuodon kirkko (tunnetaan myös Hailuodon uutena kirkkona) on Hailuodon kunnan kirkonkylällä sijaitseva kirkko. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Irma ja Matti Aaltonen.

Kirkkorakennus rakennettiin korvaamaan vanhaa kirkkoa, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1968.

Kohteen tyyppi

Uskonnollinen kohde

Hailuodon kirkko

Kirkko on avoinna jumalanpalvelusten ja erilaisten tapahtumien aikaan. Kirkko on avoinna matkailijoille tutustumista varten sunnuntaisin 23.6.-21.7. klo 11-15. Muina aikoina ryhmille tilauksesta, puh. +358 40 7430 371 tai sähköpostitse timo.juntunen@evl.fi. Tilatusta ohjelmallisesta esittelystä perimme 80 euron maksun / ryhmä. Kirkkoon pääsee tutustumaan myös tilauksesta Hailuodon paikallisoppaiden palveluna. Yhteydenotto paikallisoppaille: hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com, +358 40 556 2572.


Kirkosta

Kirkkorakennus on valmistunut vuonna 1972. Kirkon materiaalina ovat teräsbetonielementit. Runkohuoneen molemmat päätyseinät ovat lasia, joista lännestä lankeaa valo kirkkosalin takalehtereille ja alapuolella olevaan kirkkosaliin ja idästä vastaavasti alttarille. Valmistuessaan kirkko oli pisimmälle viety elementtirakenteinen kirkko Skandinaviassa. Runkohuoneen molemmin puolin on tasakattoiset suorakaiteen muotoiset siipirakennukset, joista pohjoisessa sijaitsee sisäänkäynti ja museotilat ja eteläisessä puolestaan sakaristo.

Kirkossa ei ole periaatteessa alttaritaulua, mutta kuten kirkkoherra Timo Juntunen mainitsee: "On kirkon alttaritaulu kaunein, Luojan antama alttaritaulu alati vaihtuvan luonnonkauniin kuvan johdosta".


Kirkon urut ovat 11-äänikertaiset ja ne on valmistanut Kangasalan Urkutehdas vuonna 1972.


Kirkko on keskellä kylää Hailuodossa. Kalastajan tuuraa symboloivan kellotapulin piikki ulottuu miltei 25 metrin korkeuteen ja kotamaisen kirkon harja 17 metriin. Myös uusi kirkko on tullut luotolaisille rakkaaksi. Karheassa betonissa on jotain syvästi inhimillistä. Suuri alttari-ikkuna vie ajatukset luontoon, Luojan töihin. Ikkunan takana satoja vuosia vanhat männyt katsovat tyynesti kirkkokansaa, joka kokoontuu ahkerasti jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja muihin juhlatilaisuuksiin. Matkailijaryhmät pääsevät tilauksesta tutustumaan kirkkoon ja seurakunnan mielenkiintoiseen historiaan.

Pääsymaksu

Avoinna ilmainen, ryhmille erikseen opastuksineen.

Aukioloajat

Sovitusti

Yhteystiedot

Osoite

Luovontie 52, Hailuoto, Finland

Verkko-osoite

bottom of page