top of page

Keskiniemen pooki

Keskiniemen pooki on Hailuodon vanhin säilynyt merimerkki saaren pohjoisrannalla. Pookin on suunnitellut Albin Stjerncreutz ja se valmistui vuonna 1858 varoittamaan merenkulkijoita Keskiniemestä pohjoiseen levittäytyvistä hiekkasärkistä. Pooki on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennelma.

Keskiniemen pookille pääsee retkeilyreittiä pitkin.

Kohteen tyyppi

Maamerkki

Keskiniemen pooki

Keskiniemen pooki on Hailuodon vanhin säilynyt merimerkki saaren pohjoisrannalla. Pookin on suunnitellut Albin Stjerncreutz ja se valmistui vuonna 1858 varoittamaan merenkulkijoita Keskiniemestä pohjoiseen levittäytyvistä hiekkasärkistä. Pooki on kuutiomainen kuuden metrin korkeudelle asti, ja muistuttaa siitä ylöspäin tylppäkärkistä pyramidia. Tornin korkeus on n. 18,9 metriä maanpinnasta. Sen läheisyyteen on rakennettu myöhemmin metallitelineellä kohoava valkoinen sektoriloisto. Pooki on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennelma.


Saavutettavuus

Keskiniemen pookille pääsee Sunijärven retkeilyreittiä pitkin. Talvella pääsy pookille voi olla estynyt lumen vuoksi. Keväisin maasto voi olla niin märkää, että kannattaa varautua kumisaappailla tai muilla pitkävartisilla, vedenkestävillä kengillä.


Kohteeseen ei ole mahdollista saapua autolla.


Kohteesta vastaava taho

Kohteesta vastaa Hailuodon Kunta.


Pääsymaksu

Ilmainen

Aukioloajat

Avoinna ympäri vuoden

Yhteystiedot

Hailuodon kunta

Osoite

Keskiniemi, 90480 Hailuoto, Finland

Verkko-osoite

Hailuodon kunta

bottom of page