top of page

Hyypän maisemapenkki

Hyypän maisemapenkki on toteutettu yhdessä Maaseudun Sivistysliiton ja Hailuodon kunnan kanssa osana Kunta olemme me -hanketta. Maisemapenkki löytyy Hyypän harjulta, ja penkiltä näkee kirkkaalla säällä Ojakylänlahdelle asti.

Kohteen tyyppi

Luontokohde

Hyypän maisemapenkki

Hyypänmäen harjulle ilmestynyt puunrunkoa muistuttava penkki on herättänyt ihmisissä kysymyksiä. Mistä penkki teksteineen on ilmestynyt ja mikä on sen idea?


Ajatus näköalapenkistä virisi selviteltäessä kuntalaisten ajatuksia siitä, miten Hyypän aluetta voitaisiin lähteä kehittämään. Usealta suunnalta saatiin viestiä, että Hyypälle tarvittaisiin kiva istumapaikka, jossa voisi levähtää ja nauttia vaikka eväitä. Penkin paikka löytyi kulkemalla Hyypän harjulla, josta on paikoin hienot näkymät jopa merelle asti.


Sanat kertovat Hyypästä

Penkki sai lopullisen ilmeensä Hailuodon kesäkauden avajaisissa 11.6.2022. Valmiiksi muotoiltuun penkkiin kerättiin ihmisiltä sanoja, jotka heidän mielestään parhaiten kuvaavat Hyyppää tai tuovat heille mieleen Hyypän alueen. Sanan löytymistä avustettiin kyselemällä ihmisiltä mm. heille tärkeistä Hyyppään liittyvistä muistoista. Toisilta sana irtosi helpommin kuin toisilta.

Sapluunoiden avulla jokainen sanansa penkkiin luovuttanut sai itse töpötellä oman viestinsä puupintaan. Penkin luomiseen osallistui yhteensä 14 eri-ikäistä ihmistä iltapäivän aikana. Lopuksi penkin pinta lakattiin, jotta se kestää käyttöä eivätkä sanat kulu ihan heti pois.


Paikan henkeä kunnioittaen

Penkistä haluttiin tehdä Hyypän maastoon sopiva ja luontoa kunnioittava: sen ei haluttu pistävän silmään kauniin luonnon keskellä. Niinpä penkin muodossa päädyttiin halkaistuun puunrunkoon, jonka saa avattua istumista varten. Suljettuna istuin pysyy kuivana ja puhtaana seuraavia kävijöitä varten.

Penkki sijaitsee harjulla Hyypän hiihtomajan takana, Pakopirtin rotkon vieressä. Paikalle pääsee suoraan polkua pitkin. Penkiltä avautuu hieno näkymä yli metsien aina merelle saakka.

- Penkin ja siihen taiteiltujen sanojen toivotaan toimivan keskustelun herättäjinä penkin ympärillä.


Kirjoittajat

Heidi Simppala, yhteisökehittäjä Niina Vuori, projektikoordinaattori

Maaseudun Sivistysliitto


Maaseudun Sivistysliiton Kunta olemme me -hankkeessa on kaksi päätavoitetta: tarjoamme täydennyskoulusta ja työelämäkokemusta alue- ja yhteisökehittämisen ja luovien alojen koulutuksen saaneille nuorille, sekä kehitämme Vaalan ja Hailuodon kuntien palveluita kuntalaisia osallistavin menetelmin. Hankkeessa toimivat nuoret toteuttavat kehittämistyötä kunnissa. Hankkeen toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto ja sitä rahoittaa Euroopaan sosiaalirahasto ESR sekä Hailuodon ja Vaalan kunnat.

Pääsymaksu

Ilmainen

Aukioloajat

Ympäri vuoden

Yhteystiedot

Hailuodon kunta

Osoite

3R72+G6V Ojakylä, Finland

Verkko-osoite

Hailuodon kunta

bottom of page