top of page

Hailuodon metsähautausmaa

Hailuodon hautausmaa on pitkälti luonnontilainen metsähautausmaa, joka on vähitellen laajentunut 1800-luvun alusta lähtien nykyiseen kokoonsa, noin kahteen hehtaariin. Hautausmaalla on vanhan kirkon kivijalka, jossa vietetään kesäisin jumalanpalveluksia, häitä ja hartauksia. Sen vieressä ovat sankarihaudat. Sankarivainajien muistokiviä on 40.

Seurakunta tekee hautojen kesähoitosopimuksia vuodeksi tai viideksi vuodeksi kerrallaan.
Hautausmaalla on runsaasti vanhoja sukuhautoja, jotka ovat ainaishautoja. Uusia hautapaikkoja annetaan nykyään 25 tai 50 vuodeksi. Hautapaikan hallinta-aikaa voi jatkaa sovitun ajan umpeutuessa.

Kohteen tyyppi

Hautausmaa

Hailuodon metsähautausmaa

Ote Rauhan Tervehdyksestä: julkaistu 16.8.2021

https://rauhantervehdys.fi/artikkelit/hailuodon-metsahautausmaahan-tutustutaan-yhdessa-ensi-sunnuntaina/


Hautausmaa on luonnontilainen


Hailuodon hautausmaa on metsähautausmaa eli se on pitkälti luonnontilainen. Puustoa ja kasvillisuutta raivataan vain sen verran, kuin on välttämätöntä hautojen sijoittelun ja hoidon kannalta.


Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Anne-Maria Haapala kertoo, että vainajia haudattiin vanhan kirkon välittömään läheisyyteen 1800-luvun alkuun saakka.


– Nykyinen metsähautausmaa syntyi laajentumisen seurauksena. Samassa yhteydessä alkoi myös kehittyä nykyisenlainen hautausmaakulttuuri.


Hailuodossa ei tiettävästi ole muuta yleistä hautauspaikkaa. Vakinaista asutusta saaressa on ollut 1200-luvulta lähtien.


Haapalan mukaan hautausmaan kasvillisuus on rikasta ja sieltä löytyy esimerkiksi harvinaisia sammallajeja.

Pääsymaksu

Ilmainen

Aukioloajat

Ympäri vuoden

Yhteystiedot

Osoite

Luovontie 52, Hailuoto, Finland

Verkko-osoite

bottom of page