top of page
DJI_0548.JPG

NÄHTÄVYYDET

Hailuodossa nähtävät sijainnit ovat listattuna alla.

Osaan sijainneista voi olla kulku maastoautotietä myöten, ole varovainen, ettet jää jumiin tiellä.

Hyyppä.jpg

STRUVEN KETJUN MITTAUSPISTE

Struven ketjun mittauspiste (1841) sijaitsee Hyypänmäellä, Hailuodon korkeimmassa kohdassa (31 m merenpinnan yläpuolella).

 

Pisteen sijaintia ei ole merkitty maastoon, sillä hiekka vaihtaa jatkuvasti mäen muotoa eikä myöskään ympäristössä ole mittauskiviä.

Lue lisää mittauspisteistä Maanmittauslaitoksen sivuilla Struven ketju 

Struven ketju on kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sillä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Maailmanperintökohteeksi valituista mittauspisteistä kuusi sijaitsee Suomessa. Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja. (Lähde: Maanmittauslaitos 9.3.2021)

Polish_20230704_145732126 (2).jpg

HAILUOTO ORGANUM

Hailuoto Organum on Hai Artin rakentama betoninen tilataideteos, joka sijaitsee Ulkokarvossa. Teos on arvostetun akustiikkataiteilija Lukas Kühnen suunnittelema. Lukas Kühne on suunnitellut aiemmin vastaavanlaiset teokset Viroon ja Islantiin.

Veistos koostuu kolmesta erikokoisesta toisiinsa kiinnittyneestä kupolista. Kullakin kupolilla on oma resonanssi, joka vastaa nuottia, ja toimii luonnollisena äänen vahvistimena.

Pyöreä muoto on valittu sen akustisten ominaisuuksien takia, ja veistoksen visuaalinen muotokieli sijoittuu harmonisesti ympäröivään maisemaan. Sisäänkäytävä veistos vaikuttaa sekä visuaalisiin, että kuulollisiin aisteihin – Organumissa voi laulaa, puhua, hiljentyä tai järjestää vaikkapa pienoiskonsertteja.

Veistos on rakennettu Ulkokarvossa puuston puolelle mahdollisimman kauas ranta-alueesta, jossa maa on korkeammalla. Veistos sulautuu ympäristöön huomioiden maiseman ominaispiirteet.  Tekijöillä on kokemusta aiemmista rakennuskohteista, joissa tilataideteoksen ympäristö on saatu pidettyä alkuperäisessä tilassaan.

Hailuoto Organum -tilataideteos on rakennettu kesällä 2014. Teos toteutettiin Hai Artin Soiva Saari -hankkeen puitteissa ja Goethe-Institut Finnland:in tuella.

IMG_8386.jpeg

KESKINIEMEN POOKI

Keskiniemen pooki on Hailuodon vanhin säilynyt merimerkki saaren pohjoisrannalla. Pookin on suunnitellut Albin Stjerncreutz ja se valmistui vuonna 1858 varoittamaan merenkulkijoita Keskiniemestä pohjoiseen levittäytyvistä hiekkasärkistä. Pooki on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennelma.

Keskiniemen pookille pääsee retkeilyreittiä pitkin.

Riitta Lumijärvi Hailuodon Kirkko.jpeg

KIRKKO JA HAUTAUSMAA

Metsähautausmaa

Hailuodon hautausmaa on pitkälti luonnontilainen metsähautausmaa, joka on vähitellen laajentunut 1800-luvun alusta lähtien nykyiseen kokoonsa, noin kahteen hehtaariin. Hautausmaalla on vanhan kirkon kivijalka, jossa vietetään kesäisin jumalanpalveluksia, häitä ja hartauksia. Sen vieressä ovat sankarihaudat. Sankarivainajien muistokiviä on 40. 

Seurakunta tekee hautojen kesähoitosopimuksia vuodeksi tai viideksi vuodeksi kerrallaan.

Hautausmaalla on runsaasti vanhoja sukuhautoja, jotka ovat ainaishautoja. Uusia hautapaikkoja annetaan nykyään 25 tai 50 vuodeksi. Hautapaikan hallinta-aikaa voi jatkaa sovitun ajan umpeutuessa.

Kirkko on avoinna jumalanpalvelusten ja erilaisten tapahtumien aikaan. Muina aikoina kirkko on avoinna ryhmille tilauksesta, yhteyttä voi ottaa kirkon työntekijöihin puhelimitse, yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.hailuodonseurakunta.fi. Kirkkoon pääsee tutustumaan myös tilauksesta Hailuodon paikallisoppaiden palveluna. Yhteydenotto paikallisoppaille: hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com, 

puh. 040 556 2572.

LINTUTORNI

Kirkkosalmen lintutorni sijaitsee ruovikkoisella merestä kuroutuneella järvellä. Paikka sopii hyvin merimetsojen ja petolintujen kevätmuuton seurantaan. Vesilintu- ja kahlaajalajisto on monipuolinen. Parasta havainnointiaikaa on huhti-toukokuu. Torniin pääsee myös pyörätuolilla. Metsähallitus vastaa Kirkkosalmen lintutornin ylläpidosta. Lähde: hailuoto.fi

IMG_4391.jpeg

PÄIVÄTUVAT JA NUOTIOPAIKAT

Saaren monet retkeilyreitit, nuotiopaikat ja taukotuvat antavat monipuoliset mahdollisuudet luontomatkailuun, harrastamiseen ja retkeilyyn ympäri vuoden. Hailuodon taukotuvat ja nuotiopaikat sijaitsevat retkeilyreittien tai kohteiden varrella. Taukotuvilla ja makkaranpaistopaikoilla on Marjaniemeä lukuun ottamatta polttopuut valmiina. Mikäli polttopuut ovat loppu, ilmoita asiasta viestillä reitistövastaavalle, puh. 0405769800.  

Lähde: hailuoto.fi

HYVÄN TUULEN MYLLY

Hailuodon Ojakylässä sijaitsee tämä uusvanha, perinteinen tuulimylly, jonka rakensivat hailuotolaiset talkoolaiset. Jotkut osat on otettu entisistä tuulimyllyistä, mutta muuten tuulimylly on rakennettu uudesta puusta ja odottaa rauhassa harmaantumistaan, kenties satoja vuosia. Myllyn lähistöllä on vanhoja vilja-aittoja ja rattaanpyöräkin. Tuomi kukkii ja lehmät laiduntavat merenrannan niityllä. On kesä, tuulta ja aurinkoa. Alueelle voi tulla henkilöautolla merkitylle parkkipaikalle koska siihen on maanomistaja antanut luvan. Päätieltä vasemmalla näkyy jäkälöitynyt kyltti, joka osoittaa paikalle. Tarkempaa tietoa esimerkiksi Ojakylän tuulimyllyn kesäisestä käännöstä löytyy Hailuoto-seuran sivulta. Naiset kääntävät myllyn siivet toiseen asentoon.

https://hailuoto-seura.fi/toiminta/my...

Lähde: Ritva Rundgren 

20220801_124439-1536x926.webp

HAILUODON KIRJASTO

Hailuodon kirjasto on tunnelmallinen pieni kirjasto keskeisellä paikalla Hailuodon päätien varrella, koulun ja kirkon välissä. Kirjastossa järjestetään paikallisia tapahtumia sekä näyttelyitä.

Hailuodon kirjasto kuuluu OUTI-kirjastokimppaan. OUTI-kirjastoihin kuuluvat Hailuodon, Iin, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Pyhäjoen, Raahen, Siikajoen, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kirjastot. OUTI-kirjastoilla on yhteinen asiakas- ja aineistorekisteri, kirjastojärjestelmä sekä verkkokirjasto.

bottom of page