top of page
IMG_20170429_195022.jpg
NÄHTÄVYYDET MAASTOSSA

Maastossa sijaitsevat nähtävyydet, jonne pääset helposti retkeilyreittejä tai maasto- tai sorateitä myöten.

Olethan varovainen ajaessasi tiellä, jossa ei ole soraa. Älä aja hietikolla tai hiekkateillä, kiinni jäämisen vaara.

Hyyppä.jpg

STRUVEN KETJUN MITTAUSPISTE

Struven ketjun mittauspiste (1841) sijaitsee Hyypänmäellä, Hailuodon korkeimmassa kohdassa (31 m merenpinnan yläpuolella).

 

Pisteen sijaintia ei ole merkitty maastoon, sillä hiekka vaihtaa jatkuvasti mäen muotoa eikä myöskään ympäristössä ole mittauskiviä.

Lue lisää mittauspisteistä Maanmittauslaitoksen sivuilla Struven ketju 

Struven ketju on kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sillä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Maailmanperintökohteeksi valituista mittauspisteistä kuusi sijaitsee Suomessa. Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja. (Lähde: Maanmittauslaitos 9.3.2021)

Organum.jpg

HAILUOTO ORGANUM

Hailuoto Organum on Hai Artin rakentama betoninen tilataideteos, joka sijaitsee Ulkokarvossa. Teos on arvostetun akustiikkataiteilija Lukas Kühnen suunnittelema. Lukas Kühne on suunnitellut aiemmin vastaavanlaiset teokset Viroon ja Islantiin.

Veistos koostuu kolmesta erikokoisesta toisiinsa kiinnittyneestä kupolista. Kullakin kupolilla on oma resonanssi, joka vastaa nuottia, ja toimii luonnollisena äänen vahvistimena.

Pyöreä muoto on valittu sen akustisten ominaisuuksien takia, ja veistoksen visuaalinen muotokieli sijoittuu harmonisesti ympäröivään maisemaan. Sisäänkäytävä veistos vaikuttaa sekä visuaalisiin, että kuulollisiin aisteihin – Organumissa voi laulaa, puhua, hiljentyä tai järjestää vaikkapa pienoiskonsertteja.

Veistos on rakennettu Ulkokarvossa puuston puolelle mahdollisimman kauas ranta-alueesta, jossa maa on korkeammalla. Veistos sulautuu ympäristöön huomioiden maiseman ominaispiirteet.  Tekijöillä on kokemusta aiemmista rakennuskohteista, joissa tilataideteoksen ympäristö on saatu pidettyä alkuperäisessä tilassaan.

Hailuoto Organum -tilataideteos on rakennettu kesällä 2014. Teos toteutettiin Hai Artin Soiva Saari -hankkeen puitteissa ja Goethe-Institut Finnland:in tuella.

IMG_8386.jpeg

KESKINIEMEN POOKI

Keskiniemen pooki on Hailuodon vanhin säilynyt merimerkki saaren pohjoisrannalla. Pookin on suunnitellut Albin Stjerncreutz ja se valmistui vuonna 1858 varoittamaan merenkulkijoita Keskiniemestä pohjoiseen levittäytyvistä hiekkasärkistä. Pooki on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennelma.

Keskiniemen pookille pääsee retkeilyreittiä pitkin.

bottom of page