top of page

Marjaniemen Majakka

Kulttuurihistoriallisesti arvokas jo yli 150 vuotta käytössä ollut loisto on yksi Hailuodon suosituimmista vierailukohteista.

Kohteen tyyppi

Historiallinen maamerkki

Marjaniemen Majakka

Majakka

Marjanimen majakka kurkottaa mahtavana taivaaseen. Sen vaaleat tiiliseinät heijastavat kirkasta auringonvaloa. Kun kosken rakennukseen, tunnen sen vahvan perustan. Historialliset tarinat kuiskuttelevat korviini. 

Tämä majakka on nähty Hailuodon symbolina jo 1800 –luvun lopulta. Suomen johtava arkkitehti Axel Hampus Dahlströmin suunnitelma rakennettiin ja lopulta otettiin käyttöön vuonna 1872. Siitä lähtien se on ollut tavaton apu merenkulussa.  

Paikallisoppaat Ritva Rundgren ja Vuokko Heikkinen-Pereira kertovat minulle majakan menneisyydestä. Tarinoita riittää, sillä sen historia on lumoava.  

“Majakan ulkonäöstä heti näkee, mistä Dahlström on ottanut vaikutelmia,” Vuokko huomauttaa. “Italialainen arkkitehtuuri on vaikuttanut suuresti.” 

 

Majakassa sattuukin olemaan niin sanottu “Italia -ikkuna”, jonka avulla merelle on lähetetty signaaleja värien kautta. Se, että värit ovat samat kuin Italian lipun, on vain hauska sattuma. Totisen Italian tunnelman luo arkkitehtuuri. 

“Oulun satama on maailmanlaajuisesti käytetty, joten Marjaniemen majakka on pelastanut monia laivoja eksymiseltä,” Vuokko kertoo. “Kaikkia se ei kuitenkaan ole pelastanut. "

Haaksirikkojen historia on pitkä Hailuodon lähellä. Tarinoita riittää. Jos haluat kuulla näitä romanttisia ja traagisia tarinoita eksperteiltä, varaa opastettu kierros majakasta. Pääset vierailemaan ylhäällä, kuulemaan Dustaf Dalénin sympatia Nobel –palkinnosta ja majakan automatisoinnista. 

Lue lisää Marjaniemen majakasta: www.itameri.fi


Kohteesta vastaava taho

Kohteesta vastaa Hailuodon Kunta.


Saavutettavuus

Kohde ei ole saavutettavissa liikuntaesteisille. Kohteessa ei ole avustusvälineitä.

Pääsymaksu

10 € aikuinen
5 € lapsi (peruskouluikäinen)
25 € perhe (2 aikuista + 3 lasta)

Tilaus- ja ryhmähinnoittelu erikseen.

Pienet ryhmät normaalien aukioloaikojen ulkopuolella 1-5 hlöä (pariskunnat ja perheet) 20 € tilausveloitus + pääsymaksuveloitus, minimiveloitus 50 €.

Aukioloajat

Aukioloajat vuodelle 2024 julkaistaan keväällä 2024.

Yhteystiedot

Tiedustelut ja varaukset: hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com / 040 556 2572

Osoite

Marjaniementie 789, Hailuoto, Finland

Verkko-osoite

Tiedustelut ja varaukset: hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com / 040 556 2572

bottom of page