top of page
IMG_7598.jpeg

TERVETULOA HAILUOTOON

Tervetuloa Perämeren suurimmalle saarelle Hailuotoon. 

Koe unohtumaton saari elävän kulttuurin parissa, nauti elämyksistä ja eläydy paikallisten tahtiin.

Hailuodossa on tekemistä vuoden jokaiselle päivälle. 

Suurin sesonki on kesäisin. Kuumat kesäpäivät, upeat hiekkarannat, elävä kulttuuri. Ja paljon muuta.

Saapuminen Hailuotoon

LAUTTA-AIKATAULUT

Löydät lautta-aikataulut painamalla painiketta alla.

LAUTALLA HAILUOTOON

Hailuotoon pääsee ilmaisella lauttayhteydellä.

Lautta kulkee kesäisin aamuvarhaisesta yömyöhään ja kesäpäivisin myös lisälautta purkaa odotusaikaa.

 

Huomioithan, että kuumina kesäpäivinä lauttarannassa saattaa ilmentyä jonoa. Pakkaa mukaasi eväät ja juomista. Lauttarannassa on myös kesäkahvilat.

 

Odotellessasi pääset tutustumaan Hailuotoon sivujemme kautta, Hailuoto- sovelluksen kautta tai lauttarannassa sijaitsevan turisti-infotaulun avulla. 

Hälytysajoneuvoilla ja poliisin, tullin sekä rajavartiolaitoksen virkatehtävässä olevalla ajoneuvolla on lain mukaan oikeus päästä lautalle ennen muita ajoneuvoja. Lautalle saavat ajaa ennen muita myös ajoneuvot, jotka kuljettavat joko sairasta hoitoon tai kiireellisellä virkamatkalla olevaa terveydenhuollon henkilökuntaa, eläinlääkäriä tai pelastustehtävissä olevaa henkilöä.

Etuajo-oikeus on myös luvanvaraisessa henkilöliikenteessä käytettävällä ajoneuvolla, eläinkuljetusajoneuvolla, kiireellistä tien kunnossapitotehtävää suorittavalla ajoneuvolla sekä L1e- ja L2e-luokan ajoneuvoilla, eli mopoilla.

Mikäli sinulla ei ole etuajo-oikeutta, ethän aja etuajo-oikeutettujen kaistalle.

Poliisilla on mahdollisuus sakottaa tienkäyttäjiä etuajo-oikeuskaistan väärinkäytöstä. ELY-keskus etuajo-oikeuksien lupaviranomaisena voi peruuttaa etuajo-oikeuden tai antaa huomautuksen lupaehtojen rikkomisen johdosta. ELY-keskus sekä poliisi voivat poistaa jonosta virheellisesti etuajo-oikeuskaistaa käyttävän ajoneuvon etuajo-oikeuksien valvonnan yhteydessä.

PYÖRÄILLEN HAILUOTOON

Oulusta voi pyöräillä Hailuotoon ja suuren osan matkasta pääsee ajamaan kevyen liikenteen väyliä pitkin. Matka on varsin mukava, sillä rannikolla on tunnetusti tasaista. Matkaa kertyy Oulun keskustasta noin 55 km. Pyörällä kulkevien ei tarvitse jonottaa Hailuodon lautalle. Lue Ilta-Sanomien artikkeli aiheesta 

Hailuodossa on pyöräilijöille räätälöityjä kahviloita ja majoituspaikkoja, joissa erityisesti pyöräilijät otetaan huomioon. Pyöräilijöille on tarjolla lukolliset tilat pyörille missä pyörille voi myös tehdä pieni muotoisia korjaustoimenpiteitä ja joista löytyy rengaspumput.

Lisätietoja löytyy Bikeland-sivuilta. https://www.bikeland.fi/

LINJA-AUTOLLA HAILUOTOON

Linja-auto numero 59 kulkee päivittäin Oulusta Hailuotoon. Linja-autot pääsevät lautalle etuoikeutettujen ajoneuvojen kaistalta. Linja-auton aikataulut löytyvät Oulun joukkoliikenteen verkkosivuilta. Hailuoto kuuluu Oulun joukkoliikenteen matkustusvyöhykkeeseen ABCD. Eri vyöhykkeiden lippujen hinnat löytyvät täältä.

VENEELLÄ HAILUOTOON

Hailuotoon voi saapua vesireittejä pitkin ja asettua Marjaniemen tai Huikun vierasvenesatamiin. Lisätietoja vierasvenesatamista löydät alla olevan painikkeen kautta. Hailuodon kunta myös vuokraa venepaikkoja koko veneilykaudeksi toukokuusta lokakuuhun.

LENTÄEN HAILUOTOON

Hailuodossa on oma lentopaikka, joka sijaitsee Pöllänlahden länsirannalla Pölläntien päässä, noin kuusi kilometriä Hailuodon kirkonkylältä etelään. Lentopaikalla on yksi 500 metriä pitkä hiekka- ja nurmipintainen kiitotie.

Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, Oulun lentoasema on noin 15 km päässä Hailuotoon lähtevän lautan satamasta Oulunsalossa.

Saaressa on myös taksipalvelut.

Oulun lentoasemalta pääsee Hailuotoon linja-autolla suunnittelemalla reitin Oulun joukkoliikenteen palvelussa:

oulu.digitransit.fi

Lähtöpysäkki: Lentoasema 2646, Kylänpuoli, Oulu

Välipysähdys: Hailuodon th E 2588, Oulu

Määränpää: Hailuoto

SÄHKÖAUTOLLA HAILUOTOON

Hailuodossa on sähköautojen latauspaikkoja kolmessa eri paikassa: Saarenkartanon, kunnanviraston sekä Osuuspankin pihassa. Saarenkartanossa sekä kunnanvirastolla voit ladata sähköautoasi eparking- sovelluksen avulla. Osuuspankin latauspaikka on maksullinen ja voit aktivoida latauksen Fortum Charge and Drive- sovelluksen avulla.

Sähköautojen latausinfraa parannetaan Hailuodossa jatkuvasti ja tarkoituksena on saada latauspaikat myös Marjaniemeen. 

Schuko lataus on mahdollista tällä hetkellä Luotsihotellissa. Huomioithan, että Luotsihotellilla ei ole aina ole latausjohtoa. Luotsihotelli veloittaa palvelumaksun latauksesta.

LATAA HAILUOTO- SOVELLUS

Hailuodon kunta sekä Hailuoto Green & Blue -hanke julkistivat Hailuoto -sovelluksen 14.5.2021. Sovellus on tarkoitettu kuntalaisille, matkailijoille sekä kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita Hailuodosta sekä sen kohteista. Sovellus on ladattavissa AppStoresta Applen iOS-laitteisiin sekä Google Play -kaupasta Android-laitteisiin, ja se löytyy sovelluskaupoista nimellä ”Hailuoto”.

Hailuoto -sovelluksen avulla käyttäjä löytää ajankohtaisimman tiedon muun muassa paikallisista yrityksistä ja palveluista, tapahtumista sekä uutisista helposti ja nopeasti. Sovelluksessa voi mm. navigoida retkeilyreiteillä, tarkastaa yritysten yhteystiedot ja palvelut sekä tallentaa oman puhelimen kalenteriin, vaikka tärkeimmät tapahtumat. Myös lautta-aikataulu ja kunnan tärkeät yhteystiedot on löydettävissä sovelluksesta.

TAPAHTUMAT

Tutustu Hailuodon tapahtumiin tarkemmin tapahtumakalenterin kautta.

VIIVY PIDEMPÄÄN

Viivy Hailuodossa pidempään majoittautumalla hotellissa tai vuokraamalla mökki yöksi tai pidemmäksikin aikaa.

OLET KANSALLISMAISEMASSA

Liikkuessasi Hailuodossa pyydämme kaikkia huomioimaan saaren hyvin herkän luonnon.

Kunnioitathan Hailuotolaisten kotisaarta ja saaren mittaamattoman arvokasta luontoa.

Tutustu lisää ohjeisiin alla olevan painikkeen avulla.

bottom of page