top of page
DJI_0241.JPG

MARJANIEMEN MAJAKKA

Marjaniemi on Hailuodon läntisin paikka ja saaren läpi kulkevan tien päätepiste. Marjaniemessä kohtaa rannatonta avaruutta, aurinkoa ja tuulta, kalaa ja merenkulkua sekä historiaa ja tulevaisuutta.

Marjaniemi on ollut satojen vuosien ajan satama ja kalastuspaikka. Se on edelleen Perämeren keskeinen kalastussatama. Vanha kalastajakylä henkii mennyttä kalastuksen tärkeyttä saarelaisille. Satamassa puretaan edelleen huomattavat määrät silakkaa, siikaa ja lohta. Ahvenesta on noussut tärkeä pyyntikala hyljemäärän runsastuttua.

 

Marjaniemessä on tehty luotsaustoimintaa 1700-luvulta alkaen jatkuen edelleen. Hailuodon yksi suosituimmista nähtävyyksistä on historiallinen vuonna 1871 rakennettu ja 3.9.1872 käyttöön otettu Marjaniemen majakka, joka on opastanut merenkulkijoita pitkään.

MAJAKKA

Marjanimen majakka kurkottaa mahtavana taivaaseen. Sen vaaleat tiiliseinät heijastavat kirkasta auringonvaloa. Kun kosken rakennukseen, tunnen sen vahvan perustan. Historialliset tarinat kuiskuttelevat korviini. 

Tämä majakka on nähty Hailuodon symbolina jo 1800 –luvun lopulta. Suomen johtava arkkitehti Axel Hampus Dahlströmin suunnitelma rakennettiin ja lopulta otettiin käyttöön vuonna 1872. Siitä lähtien se on ollut tavaton apu merenkulussa.  

Paikallisoppaat Ritva Rundgren ja Vuokko Heikkinen-Pereira kertovat minulle majakan menneisyydestä. Tarinoita riittää, sillä sen historia on lumoava.  

“Majakan ulkonäöstä heti näkee, mistä Dahlström on ottanut vaikutelmia,” Vuokko huomauttaa. “Italialainen arkkitehtuuri on vaikuttanut suuresti.” 

 

Majakassa sattuukin olemaan niin sanottu “Italia -ikkuna”, jonka avulla merelle on lähetetty signaaleja värien kautta. Se, että värit ovat samat kuin Italian lipun, on vain hauska sattuma. Totisen Italian tunnelman luo arkkitehtuuri. 

“Oulun satama on maailmanlaajuisesti käytetty, joten Marjaniemen majakka on pelastanut monia laivoja eksymiseltä,” Vuokko kertoo. “Kaikkia se ei kuitenkaan ole pelastanut. "

Haaksirikkojen historia on pitkä Hailuodon lähellä. Tarinoita riittää. Jos haluat kuulla näitä romanttisia ja traagisia tarinoita eksperteiltä, varaa opastettu kierros majakasta. Pääset vierailemaan ylhäällä, kuulemaan Dustaf Dalénin sympatia Nobel –palkinnosta ja majakan automatisoinnista. 

Lue lisää Marjaniemen majakasta: www.itameri.fi

IMG_8626.jpeg

SIJAINTI JA AUKIOLOAJAT

Osoite: Marjaniementie 789, Luotsihotellin vieressä

Marjaniemen majakka on avoinna kesäisin juhannuksesta syyskuuhun.

Muina aikoina tilauksesta tai tapahtumien aikaan säännöllisesti.

Varaa opastettu kierros sähköpostiosoitteesta hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com

Yhteydenotot:

Susanna Paulamäki

hailuodonpaikallisoppaat@gmail.com

040 556 2572

PÄÄSYMAKSUT

10 € / aikuinen

5 € / lapsi (peruskouluikäinen)

25 € / perhe
(hinnat sis. alv).

Pariskunta tai perhe lisäveloitus muina aikoina 20 €.

Ryhmähinnat:

Minimiveloitus ryhmälle 100 € + oppaan km-korvaus (riippuen tapauksesta 10-22 €). Ryhmähinnoittelu erikseen.

bottom of page