top of page
DJI_0183.JPG

KESTÄVÄN MATKAILUN OHJEET

Hailuoto on hyvin herkkä saari upeiden kansallismaisemien ja historian värittämänä.

Muista noudattaa ohjeita liikkuessasi Hailuodossa.

KESTÄVÄN MATKAILUN OHJEET

Hailuodossa sijaitsee viisi Natura 2000 -aluetta sekä useita yksityisiä suojelualueita. Saaremme on herkkä sekä eläimistöltään että ympäristöltään. Kunnioitathan saarta ja liikut kestävästi luonnossa.

 

Pysyttelemällä poluilla ja valmiilla reiteillä varmistat, että maasto pysyy upeana.

Tiesitkö, että Hailuodon Isonmatala-Maasyvänlahden alue on Liminganlahden jälkeen Suomen arvokkain lintuvesi! Hailuodossa pesii vuosittain useita tuhansia harvinaisia lintuja. Annathan linnuille pesimärauhan huhtikuun puolivälistä heinäkuun loppuun ja pysyttelet linnuista kauempana.

Moottoriajoneuvoilla ei saa leiriytyä yksityisteiden varteen. Moottoriajoneuvoille löytyy kaksi matkaparkkia, jotka ovat Hailuodon Majakkapiha ja Ailasto.

Jokaisenoikeuksien nojalla on sallittua oleskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, jossa liikkuminen on sallittua. Yleisen käytännön mukaan yöpyminen esimerkiksi telttaillen on sallittua 1-2 vuorokauden ajan, mutta pidempiaikaiseen leiriytymiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Yöpymisestä ei saa aiheutua häiriötä maanomistajalle.

Hailuodon kansallismaisemassa elää saarelaisia, mökkeilijöitä sekä luonnonvaraisia ja kasvatettuja eläimiä. Pyydämme jokaista saaressa liikkujaa kunnioittamaan pihapiirien yksityisyyttä sekä laidunten rauhaa.

Kerää tavarat ja tarvikkeet, jotka olet mukanasi tuonut sekä poimi luontoon jääneet roskat mukaasi.

 

Elämme saaressa, joten pidämme huolta sekä saaren että meren roskattomuudesta!

Retkeillessäsi tarkista aina metsäpalovaroitus ennen tulen sytyttämistä. Käytä tulentekoon vain virallisia nuotiopaikkoja. Jokaisenoikeuksien mukaan avotulen voi tehdä vain maanomistajan luvalla. Avotuleksi lasketaan kertakäyttögrillit, risukeittimet sekä betonirengasnuotiot. Muita retkikeittimiä on turvallista käyttää metsäpalovaroituksen aikana.

Puiden kaataminen nuotiota varten on ehdottomasti kielletty. Nuotiopuita saa ostettua Hailuodon kaupoista. Tulentekopaikoilla ei ole talvikunnossapitoa.

bottom of page